det bor inga duvor här längre

ett fågelhjärtas berättelse

foto Olivia Alf
foto Olivia Alf

Verket är en auto-fiktion som hämtar sitt stoff från händelser tidigt 70-tal i en svensk förort. Publiken får tillgång till två parallella skildringar där det skiljer 45 år mellan berättarjagen. Titeln syftar på händelsen där en familj samlats för att rädda en skadad duva.

Iscensättningen utgör ett hem som slutits för omvärldens blickar och innanför dess väggar rasar en våldspiral där övergrepp utgör en vardag samtidigt som äppelträden beskärs och krusbären mognar. Familjens vardagliga måsten och göranden skär sig bjärt mot konflikterna inom hemmets fyra väggar och en komplex kärlekshistoria.

Gestaltningen framförs i en fragmenterad och bitvis autentisk miljö, det vill säga ’hemmet’ och skapar tillsammans en omslutande föreställning. Verket är framarbetat under manushandledning av Petra Revenue hösten 2020.

Premiär 3/3 2022 på 3:e våningen i Göteborg. Spelas därefter 4+5/3. Biljetter bokas här

Bakgrund
Våld i hemmet är ett tabu- och skambelagt ämne ofta präglad av tystnadskultur. När jag skrapar på ytan tar berättelserna aldrig slut. Många röster vill berätta. En vardag med övergrepp normaliseras lätt och omvärlden vänder hellre bort blicken än ingriper. Under processen har även en berättelse om kärlek mellan två individer fått träda fram. Två individer som på sitt sätt kämpat för rätten att älska och älskas. Därför utvecklades titeln med undertexten ‘ett fågelhjärtas berättelse’.    – Benedikte Esperi 2020

Medverkande
Idé, koncept och konstnärlig ledare Benedikte Esperi
Koreografi, text, video och scenisk utformning Benedikte Esperi
Komponist, musik & ljud Cha Blasco
Dansare Sebastian Ruiz Bartilson & Fanny Kivimäki
Ljusdesign & sceniska lösningar Finn Pettersson
Konsult kontaktimprovisation Katarina Eriksson
Manushandledning Petra Revenue
Yttre öga och rådgivning Dramaturg Thomas Schaupp
Pressfoto Olivia Alf

Projektassistent och dokumentation Olivia Alf
Administratör och kommunikatör Cheyenne Esperi

TRAILER

Det bor inga duvor här längre program

Scenkonstportalen

Genomförs av Dansverk med stöd från Göteborg Stad Kultur, Konstnärsnämndens Internationella Dansprogram/residens Konstepidemin, Krisstöd KUR-tillfälligt verksamhetsstöd och KUR Krisstöd-projektstöd i samarbete med Danscentrum Väst, Spinnstudion, Danzlagret, Finnekumla Dans & Konstscen och 3:e Våningen.